O nas

SKĄD SIĘ WZIĘŁA GRUBA FOCCA?

Jak zwykle - trochę z przypadku, choć nasza Gruba Focca powstała ze spotkania zupełnie nieprzypadkowych ludzi. Jeden to ogień - Mateusz, drugi - Damian, skarbnica wiedzy na temat pizzy, wielki fachowiec. Obaj z wcześniejszymi sukcesami w świecie wrocławskiej pizzy, obaj ambitni i ciągle nienasyceni. Właśnie tak powstał pomysł na Grubą Foccę - pierwszą pizzerię we Wrocławiu z pizzą w stylu Alla Romana.

CZYM JEST PIZZERIA GRUBA FOCCA?

Focca to nasz pieszczotliwy skrót od focacci, a więc ciasta, na którym wypiekamy naszą pizzę. Pizzę rzymską, na cieście grubszym, ale nie ciężkim. Nasze focaccie pięknie wyrastają, posiadają chrupiącą skórkę, a jednocześnie dzięki wysokiemu nawodnieniu są miękkie wewnątrz i charakteryzują się piękną glutenową siateczką wewnątrz. Niestandardowy jest również ich kształt i wymiar. W odróżnieniu od okrągłej pizzy tradycyjnej, Gruba Focca jest podłużna, długa na 57 centymetrów.

GDZIE JESTEŚMY?

Gruba Focca mieści się przy ulicy Hubskiej 72 b, ale naszym głównym obszarem działalności jest pizza na dowóz we Wrocławiu.